En härlig citron och vallmokaka med krämig glasyr, lättvispad grädde och bär passar perfekt till helgens fika eller varför inte till födelsedagsfirandet?
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Låt sedan svalna av.
Smöra och mjöla en 1,5 l form och pudra lite vaniljsocker i botten.
Blanda samman alla torra ingredienser utom socker i en bunke, blanda väl.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Riv i citronzest i äggvispet och tillsätt de torra ingredienserna. Vänd runt så mjölblandningen går in i smeten utan att röra för mycket.
Tillsätt crème fraiche, citronsaft och smör, vänd runt till en jämn smet. Häll smeten i den smorda formen och sätt in i ugnen i 35 min. Ta ut och låt svalna.
Glasyren
Blanda samman crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Riv i skal från en tvättad halv citron och tillsätt lite saft från citronen. Smaka av och låt dra i kylen en stund.
Montering
Vänd upp kakan på ett serveringsfat. Skeda över glasyren på toppen och låt det snyggt rinna ned på sidorna.
Dekorera med ätbara blommor eller tex oxalis. Servera kakan till lättvispad grädde och lite bär, hallon & blåbär!