Citron- och zucchinipasta

Citron- och zucchinipasta
Foto: Mira Wickman
Frida Lund porträtt
Frida Lund porträtt

Citron- och zucchinipasta

10 ingredienser

20 m

"Har du tagit dig igenom härliga måndagen? Grattis, mysig dag visst? Jag ska absolut inte göra det svårt för dig nu. Men enkelt behöver inte betyda att det är trist. Gräddig och syrlig pasta (som görs i ett knyck) osar lyx och flåd. Låt alltid grädden koka ner en bit för krämigare, mer fyllig sås. Korka upp ett vin du gillar, det behöver inte vara perfekt till maten." /Frida Lund

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta (gärna tagliatelle)
  • 1 zucchini (liten)
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 schalottenlök
  • smör (till stekning)
  • 0,5 dl vitt vin (eller 1 msk vitvinsvinäger)
  • 3 dl grädde
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 dl pastavatten
  • parmesanost
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt på pastavatten, salta rikligt och koka pastan.
  2. Riv zucchini och vitlök samt hacka schalottenlöken fint. Stek mjukt i smör tills det doftar vitlök.
  3. Häll över vin, grädde, citronsaft samt zest och koka ner tills det tjocknat.
  4. Tillsätt den färdigkokta pastan tillsammans med 1 dl pastavatten och rör tills såsen blivit silkig.
  5. Riv över parmesan, peppra och servera.