Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper, både kanter och botten.
Mixa kexen till ett smul. Bryn smöret och blanda med kexen och fördela i botten av formen. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa ihop grädden och färskosten tills det är riktigt krämigt, det tar några minuter. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och riv ner skal från 1 citron. Vänd ihop med en slickepott.
Bred ut fyllningen på kexbotten. Ställ i kylen.
Lemon curd
Riv skalet av 2 av citronerna i en kastrull, endast det yttersta gula ska med. Pressa i saften av 3 citroner och låt koka upp 1 minut.
Sila bort skalen så att inte lemon curden blir bitter i smaken.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman. Ställ på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm. Ta av från plattan och rör i smöret. Sila curden i en skål och låt gå ner i temperatur lite.
När lemoncurden svalnat kan du bre över den på cheesecaken.
Låt cheesecaken stå i kylen ett par timmar för att sätta sig, lägg över den på ett fat när det är dags att servera.