Citroncheesecake

POPULÄRT
koket.se
Citroncheesecake no bake
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Citroncheesecake

12 ingredienser

40 min + tid i kylen

Len cheesecake på kexbotten och sötsyrlig topping som du bakar helt utan ugn.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner

Botten

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 600 g färskost
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)

Lemon curd

  • 3 citroner (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper, både kanter och botten.
  2. Mixa kexen till ett smul. Bryn smöret och blanda med kexen och fördela i botten av formen. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
  3. Vispa ihop grädden och färskosten tills det är riktigt krämigt, det tar några minuter. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och riv ner skal från 1 citron. Vänd ihop med en slickepott.
  4. Bred ut fyllningen på kexbotten. Ställ i kylen.

Lemon curd

  1. Riv skalet av 2 av citronerna i en kastrull, endast det yttersta gula ska med. Pressa i saften av 3 citroner och låt koka upp 1 minut.
  2. Sila bort skalen så att inte lemon curden blir bitter i smaken.
  3. Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman. Ställ på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm. Ta av från plattan och rör i smöret. Sila curden i en skål och låt gå ner i temperatur lite.
  4. När lemoncurden svalnat kan du bre över den på cheesecaken.
  5. Låt cheesecaken stå i kylen ett par timmar för att sätta sig, lägg över den på ett fat när det är dags att servera.