Citronglass med clementingranité

koket.se
Citronglass med clementingranité
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Citronglass med clementingranité

11 ingredienser

30 m + tid i frys

"Här kommer en favorit som du kan göra själv utan glassmaskin! Hur många har inte clementiner kvar sen jul? Gör en granité på clementinerna och servera tillsammans med citronglass och rostad vit choklad." /Louise Johansson

Se Louise Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Clementingranité

  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl clementinsaft, färskpressad
  • 0,5 citron, rivet skal och pressad saft
  • 1 msk färsk ingefära, riven

Citronglass

  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 5 dl vispgrädde, lätt vispad

Servering

  • 70 g vit bakchoklad
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk olivolja (till servering)

Gör så här

Clementingranité

  1. Värm vatten och socker tills sockret löst sig. Blanda med resterande ingredienser och ställ i frysen.
  2. Riv upp men gaffel vid servering.

Citronglass

  1. Blanda kondenserad mjölk med citronskal och citronsaft.
  2. Vänd ner den kondenserade mjölken i grädden och rör till en krämig konsistens.
  3. Häll upp glassmeten i en brödform och frys i ca 6 timmar.

Servering

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Hacka vit choklad och rosta på en plåt med bakplåtspapper i ca 3-5 minuter tills chokladen får en gyllene färg.
  3. Häll av överflödigt fett från chokladen och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Krossa chokladen och blanda med flingsalt.
  5. Lägg lite rostad vit choklad i botten av djupa skålar.
  6. Toppa med en kula glass. Tryck en grop i glassen med en sked så det blir en liten skål. Lägg på clementingranité och ringla över lite olivolja.