Citronkaka med päron

Citronkaka med päron
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Citronkaka med päron

19 ingredienser

1 h

Den här mjuka citronkakan med päron toppas med choklasås och blir en riktig fröjd till i eftermiddag!

Ingredienser

portioner6 - 8

Citronkaka

  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 msk smör (till formen)
  • 3 msk ströbröd
  • 2-3 päron (svenskat.ex. Clara Frijs)
  • 1 msk strösocker
  • vaniljsocker (eller skrapad vanilj, eller mald vanilj)
  • ev 0,5 citron, saften

Chokladsås

  • 50 g kakao
  • 150 g vatten
  • 100 g vispgrädde
  • 25 g glykos
  • 125 g strösocker
  • 15 g mörk choklad

Servering

  • grädde (eller gräddfil)

Gör så här

Citronkaka

  1. Vispa socker och smör poröst innan du tillsätter äggen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.
  3. Riv ner citronskalet och blanda väl.
  4. Smörj en form och strö i ströbröd.
  5. Skala och skär päronen i tunna klyftor.
  6. Strö socker och vanilj över päronklyftorna och marinera dem med citronsaft. Rör runt och låt dra ca 30 minuter.
  7. Häll upp smeten i formen och tryck ner päronklyftorna.
  8. Grädda på 175 grader i ca 35 minuter beroende på formens storlek.

Chokladsås

  1. Rör ut kakaon i lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka till lagom konsistens.

Servering

  1. Toppa kakan med chokladsåsen och servera vispad grädde (eller lite gräddfil) vid sidan om.