Citronkyckling med parmesanost och vitlökssmör

Citronkyckling med parmesanost och vitlökssmör
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Citronkyckling med parmesanost och vitlökssmör

15 ingredienser

40 m

Den här somriga kycklingrätten med citron, parmesanost och vitlökssmör gör sig riktigt bra som härlig helgmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingbröstfiléer
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,25 dl ströbröd
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • salt
  • peppar
  • 1 ägg, lätt uppvispat
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 citroner, saft
  • 1 citron, skal
  • 0,25 dl kycklingbuljong
  • färsk persilja (eller timjan till garnering)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Blanda parmesanost, ströbröd, vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar i en skål.
  3. Doppa varje kycklingfilé i det lätt uppvispade ägget och sedan i parmesanblandningen. Se till att kycklingbitarna blir jämnt täckta.
  4. Värm olivoljan i en ugnssäker stekpanna (eller gjutjärnspanna) på medelvärme. Lägg i kycklingfiléerna och bryn dem i ca 3-4 minuter på varje sida, eller tills de är gyllenbruna.
  5. Ta av pannan från värmen och placera den i ugnen. Tillaga kycklingen i ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills den är genomstekt och har en innertemperatur på 75 grader.
  6. Smält smöret i en annan stekpanna på medelvärme medan kycklingen tillagas.
  7. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek i ca 1 minut, eller tills den doftar gott.
  8. Tillsätt citronsaft, citronskal och kycklingbuljong i stekpannan med vitlök och smör.
  9. Låt såsen sjuda i ca 3-4 minuter, eller tills den tjocknar något.
  10. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den vila i några minuter innan du serverar.
  11. Servera kycklingfiléerna med den härliga smörsåsen och garnera med färsk persilja eller timjan innan servering.