Citronmarängpajer med lakrits

Citronmarängpajer med lakrits
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Citronmarängpajer med lakrits

14 ingredienser

1 h 30 m

Små pajer med en söt syrlig fyllning av citron och kondenserad mjölk. Toppade med lakritsmaränger blir de här små pajerna oemotståndligt goda!

Ingredienser

portioner stycken

Botten

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2 dl majsstärkelse
  • 0,5 dl majsmjöl
  • 0,75 dl mörkt muscovadosocker
  • 2 turkisk peppar, krossade
  • 100 g smör

Fyllning

  • 5 äggulor
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • 2 citroner, saft och zest (1dl)

Maränger

  • 5 äggvitor
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 tsk vinäger
  • 2,5 dl strösocker
  • 12 turkisk peppar

Gör så här

Botten

  1. Blanda samtliga ingredienser till en deg.
  2. Dela degen i ca 18 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll.
  3. Lägg bollen i en liten folieform eller likande och tryck ut den mot kanterna.
  4. Förgrädda i 175 grader i 5 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand, inte med elvisp.
  3. Tillsätt citronzest och citronsaft och rör till en jämn smet.
  4. Häll upp fyllningen i pajskalen och grädda pajerna i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Låt pajen svalna och ställ kylskåpet, de ska serveras kalla.

Maränger

  1. Sätt ugnen på 140 grader varmluft.
  2. Vispa äggvitor med muscovadosocker och all vinäger. Vispa på medelhastighet tills det börjar bli fast.
  3. Tillsätt resten av sockret och vispa på högre hastighet till en fast glansig maräng.
  4. Krossa under tiden turkisk peppar i en mortel och vänd ner den i marängen med en slickepott.
  5. Spritsa eller klicka ut till små maränger och grädda i 30 minuter. Stäng av ugnen och låt dem torka i ytterligare en timme i eftervärmen.
  6. Toppa pajerna med maränger vid servering.