Citronmarängparfait

koket.se
Citronmarängparfait
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Citronmarängparfait

15 ingredienser

1,5 h + tid i frys

Supersmarrig glasstårta på Camillas vis! Ett otroligt smakrikt bakverk med kakbotten, syrlig citronparfait och förförisk mjukmaräng på toppen. Den perfekta sommardesserten!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner8 - 10

lemon curd

  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 citron, rivet skal
  • 55 ml citronsaft, saft från 2 citroner
  • 0,5 dl strösocker
  • 25 g smör, kallt

Botten

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör

Citronparfait

  • 8 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl florsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 6 dl vispgrädde

maräng

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Lemon curd

  1. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke (spara äggvitorna till marängen!). 
Häll upp ca 2 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar. Rör om hela tiden, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås, ca 5 minuter. 
Ta bort bunken från värmen.
  2. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. 
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.

Botten

  1. Mixa kexen till botten till ett fint smul. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulet till en formbar massa.
  2. Fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper. Tryck ut kexmassan i botten på formen. Ställ den i kylskåpet medan du gör parfaiten.

Parfait

  1. Vispa äggulor, florsocker, vaniljsocker och citronskal poröst för hand med ballongvisp. Vispa grädden med elvisp i en separat bunke och blanda ihop den med äggsmeten. 
Häll smeten i formen med bottnen och frys i minst 4h.

Maräng

  1. Vispa äggvitan till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fin smet.

Montering

  1. Ta ut parfaiten, vänd upp på ett fat.
 Toppa parfaiten med lemon curd och maräng, bränn av och njut!

Glöm inte att matsortera skal från ägg och citron för en mer hållbar bakning! /Köket-redaktionen