Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott.
Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.
Fyllning
Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
Montering
När tårtbotten svalnat, delar du den i tre delar. Fyll varje lager med lemon curd och ställ sedan i kylskåpet medan du gör marängen.
Maräng och dekoration
Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan i lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
Täck tårtan i maräng, bränn av och dekorera med färska hallon och ätbara blommor.