Citronmousse i glas med maräng

koket.se
Citronmousse i glas med maräng
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Citronmousse i glas med maräng

14 ingredienser

En underbart god dessert i glas där syrlig citron i form av citronmousse och lemon curd möter söt maräng.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner

Lemon curd

  • 100 g citronsaft [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 100 g osaltat smör

Citronsirap

  • 100 g citron [2 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Citronmousse

  • 250 g mascarpone
  • 200 g grädde
  • halva satsen lemon curd
  • 12 savoiardikex (lady finger-kex)

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita [4-5 st]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 230 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

Lemon curd

  1. Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med häften av strösockret. Blanda äggula, resterande strösocker och ägg i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen. Under konstant omröring värmer du på allt tills det börjar tjockna till lite lätt.
  2. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3 timmar.

Citronsirap

  1. Koka upp allt i en kastrull tills strösockret har smällt, ställ åt sidan och låt svalna.

Citron mousse

  1. Vispa mascarpone, tillsätt grädden lite i taget och vispa till en fast mousse. Vispa sedan ner hälften av lemon curden, vispa tills moussen känns lagom fast och krämig.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När termometern visar 115 grader börjar du vispa äggvitan med en elvisp till ett hårt skum i en bunke. När sockerlagen kommit upp till 121 grader tar du kastrullen från plattan och häller den i en tunn stråle över äggvitan medan du vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen känns sval.

Servering

  1. Välj önskade glas. Lägg kex i botten och häll på citronsirap.
  2. Toppa med lemon curd och citronmousse. Ställ in i kylen, sist toppar du med italiensk maräng. Bränn ev av med brännare.