Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med häften av strösockret. Blanda äggula, resterande strösocker och ägg i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen. Under konstant omröring värmer du på allt tills det börjar tjockna till lite lätt.
Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3 timmar.
Citronsirap
Koka upp allt i en kastrull tills strösockret har smällt, ställ åt sidan och låt svalna.
Citron mousse
Vispa mascarpone, tillsätt grädden lite i taget och vispa till en fast mousse. Vispa sedan ner hälften av lemon curden, vispa tills moussen känns lagom fast och krämig.
Italiensk maräng
Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När termometern visar 115 grader börjar du vispa äggvitan med en elvisp till ett hårt skum i en bunke. När sockerlagen kommit upp till 121 grader tar du kastrullen från plattan och häller den i en tunn stråle över äggvitan medan du vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen känns sval.
Servering
Välj önskade glas. Lägg kex i botten och häll på citronsirap.
Toppa med lemon curd och citronmousse. Ställ in i kylen, sist toppar du med italiensk maräng. Bränn ev av med brännare.