Koka pastan 4 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
Riv skalet på citronerna med ett zestjärn. Dela citronerna på "midjan".
Skala och finhacka schalottenlöken. Skär gräslöken mycket fint. Riv parmesanosten fint.
Sätt en panna med höga kanter på spisen, övre medelvärme, Lägg i hälften av citronhalvorna med snittytan ner. Låt ligga kvar tills ytan är karamelliserad, nästan bränd.
Ta pannan från spisen.
Pressa ut saften ur de karamelliserade citronerna ner i samma panna. Pressa också i citronsaften från resterande citroner.
Lägg i schalottenlöken och ställ tillbaka på spisen. Låt koka upp och låt koka några minuter. Häll på grädden och låt koka ca 4 minuter.
Sila av citrongrädden till en djup vid panna. Lägg i citronzesten och koka upp, Vispa i smöret, lite i taget. Lyft ner pastan, direkt från pastakastrullen, i såsen. Låt pastan koka klart i gräddsåsen.
Vänd ner finriven parmesan och smaka av med salt och peppar.
Servering
Snurra pastan till snygga ”spiraler” och lägg på tallrikar. Toppa med en klick löjrom och finskuren gräslök.