Citrontårta med lemon curd och lavendel

JLO-tårta
Foto: TV4
Ed Fajardo
Ed Fajardo

Citrontårta med lemon curd och lavendel

Av: Ed Fajardo

Från: Det stora tårtslaget

20 ingredienser

Eds läckra citrontårta fylld med lemon curd och lavendeldoftande marängsmörkräm.

Ingredienser

Citronbotten

  • 450 g strösocker
  • 330 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 0,75 dl neutral olja
  • 1 äggvita
  • 2 tsk vaniljextrakt (Madagaskar)
  • 2 dl mjölk
  • 3 citroner (saft av 2, skal från 3)

Swiss Meringue Buttercream

  • 678 g osaltat smör, rumstempererat
  • 1050 g strösocker
  • 300 g äggvita
  • 1 dl mjölk
  • 3 matskedar torkad lavendel

lemon curd

  • 6 äggulor
  • 2 ägg (stora)
  • 330 g strösocker
  • 2,5 dl citron, saft
  • 4 citroner, skalet från
  • 113 g osaltat smör

Gör så här

Bottnar

  1. Värm ugnen till 180 grader. Smöra 2 runda 20 cm bakformar och täck botten med bakplåtspapper.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna (inklusive citronskal) i en stor bunke.
  3. Vispa ihop de mjuka ingredienser och blanda med dem torra ingredienserna.
  4. Sprid smeten jämnt i formarna och grädda i 30-35 minuter. Låt kakan vila 5-10 minuter.

Swiss Meringue Buttercream

  1. Blanda mjölk och torkad lavendel i en kastrull och låt sjuda i 3 minuter. Stäng av värmen och låt vila en minut.
  2. Sila blandningen för att få bort lavendeln. Ställ åt sidan och låt svalna helt.
  3. Blanda äggvita och socker i en skål över en kastrull med kokande vatten. Skålen får inte röra vattnet. Vispa äggvitor och socker tills sockret smält.
  4. Häll blandningen i en köksmaskin och blanda på hög hastighet i 7-8 minuter till dess att blandningen är styv.
  5. Tillsätt smöret, lite i taget, och fortsätt att blanda tills blandningen är hård. Tillsätt mjölk, en matsked åt gången. Använd inte för mycket lavendelmjölk, då får smörkrämen en parfymig smak.
  6. Låt vila i cirka 1 minut före användning.

Lemon curd

  1. Skär smöret i tärningar.
  2. Ta en liten kastrull och vispa ihop äggulor och ägg.
  3. Häll i socker, citronsaft och rivet citronskal och vispa i en minut tills det är väl blandat och har en krämig konsistens.
  4. Värm på medelvärme, vispa tills krämen tjocknat. Det tar ca 8-10 minuter.
  5. Ta kastrullen från värmen och rör i smörkuberna, en i taget.
  6. Sila blandningen i en skål och täck med plastfolie. Låt vila kallt i åtminstone en timme.