Citrusposset med röd grapefrukt och italiensk maräng

Citrusposset med röd grapefrukt och italiensk maräng
Foto: @tastebylouise
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Citrusposset med röd grapefrukt och italiensk maräng

13 ingredienser

30 min + tid i kyl

"Citronposset är världens enklaste och godaste dessert! Jag toppar den med röd grapefrukt, marconamandlar och italiensk maräng. Pricken över iet blir rivet skal från keffirlime, hittar du inte det så går det bra med vanlig lime." /Louise Johansson

Ingredienser

portioner4 - 6

Citrusposset

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal och pressad saft
  • 0,5 grapefrukt, rivet skal (röd)

Italiensk maräng

  • 280 g strösocker
  • 90 g vatten
  • 150 g äggvita
  • 20 g strösocker

Servering

  • 0,5 grapefrukt (röd)
  • 1 dl marconamandel, hackade
  • 1 msk olivolja
  • kaffir lime, rivet skal (finns i asiatiska livsmedelsbutiker alt. Vanlig lime)
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

Citrusposset

  1. Koka upp grädde och socker.
  2. Vispa ner citronsaft, citronskal och grapefruktskal i grädden i ca 30 sekunder.
  3. Sila sedan smeten och häll upp i serveringsglas.
  4. Ställ i kylskåp i minst 6 timmar tills krämen har satt sig.

Italiensk maräng

  1. Koka socker och vatten till 121-123 grader.
  2. När sockerlagen är runt 115 grader så vispa äggvita och den mindre mängde socker på medelhastighet i en köksassistent.
  3. Öka till snabbaste hastigheten och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle tills all sockerlag är i äggvispet.
  4. Sänk till medelhastighet och vispa i 3-4 minuter tills marängen är fast.
  5. Häll upp marängen i en spritspåse.

Servering

  1. Filea grapefrukten så allt skal försvinner. Skiva fruktköttet i skivor.
  2. Lägg skivorna ovanpå citruskrämen.
  3. Strö över lite mandlar och spritsa marängen över så att allt täcks.
  4. Gör ett litet hål i mitten av marängen för olivolja.
  5. Bränn av marängen med en gasbrännare, undvik att bränna av hålet.
  6. Fyll hålet med lite olivolja, riv över kaffir lime och strö på lite flingsalt.