Citrussallad med vispad crème fraiche och honungsnötter

POPULÄRT
Citrussallad med vispad crème fraiche och honungsnötter
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Citrussallad med vispad crème fraiche och honungsnötter

11 ingredienser

30 min

Fräsch dessert med sötsyrlig citrussallad, fluffigt vispad crème fraiche och honungsrostade nötter.

Ingredienser

portioner

Honungsrostade nötter:

  • 100 g blandade nötter
  • 2 msk honung
  • 1 tsk flingsalt

Citrussallad

  • 5-6 citrusfrukter (t.ex. blodapelsin, grapefrukt, apelsin, clementin, citron och lime)
  • 1 dl rörsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • färsk citronmeliss

Crème fraiche-fluff

  • 3 dl crème fraîche (32 %, kylskåpskall)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

Honungsrostade nötter

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Blanda ihop alla ingredienser till nötterna och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt svalna.

Citrussallad

  1. Skala citrusfrukterna med kniv. Skär dem i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Rör om då och då. Ta från värmen och blanda ner vaniljsockret. Låt svalna.
  3. Häll lagen över citrusfrukterna. Blanda och låt stå i ca 10 minuter.

Crème fraiche-fluff

  1. Vispa crème fraiche till en fluffig konsistens med elvisp, detta tar ca 5 minuter. Först kommer den bli lös innan den blir tjock igen. Vänd sen ner vaniljsocker och rivet citronskal.

Servering

  1. Häll av vätskan från citrusfrukterna.
  2. Lägg en klick crème fraiche-fluff på tallrikar tillsammans med de marinerade citrusfrukterna. Toppa med rostade nötter och färsk citronmeliss.