Smörgåstårta Smögen

Smörgåstårta Smögen

Av: Claes Björling och William Salmén

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Smögensmak på smörgåstårtan får du med räkor, pepparrotsmajonnäs, ägg och dill.

Ingredienser

  • 3 skivor vitt bröd (vitt tårtbröd av surdegsbas)
  • 600 g skalade räkor, hårt urkramade
  • 300 g varmrökt lax
  • 1 citron, saften
  • vitpeppar, nymald
  • 5 ägg, kokta 7 minuter, grovt hackade

Pepparrotsmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 5 dl neutral matolja
  • 4 msk färsk pepparrot, grovt riven

Inkokt vit sparris

  • 5 vita sparrisar (av god kvalitet)
  • 1000 g vatten
  • 30 g salt
  • 120 g strösocker
  • 2 citroner, saften av

Citron-crème-fraiche

  • 1 citron, zest
  • 2 dl crème fraîche, vispad

Gör så här

Pepparrotsmajonnäsen

  1. Vispa äggula, senap och citronjuice. tillsätt efter en stund matolja i en tunn stråle, inte för fort då kan majonnäsen spricka.
  2. Skala och riv pepparrot grovt på ett rivjärn, vänd ner i majonnäsen och smaka av med vitpeppar.
  3. Krama ur räkorna hårt, använd plasthandskar. Vänd runt räkorna och laxen i pepparrotsmajonnäsen.

Inkokt vit sparris

  1. Koka upp vatten, citronjuice, salt och socker.
  2. Skala sparrisen ordentligt, slå på den varma lagen. Plasta in och låt stå i cirka 30 minuter.
  3. Ta upp sparrisen och skär i önskad storlek.

Montering

  1. Lägg ut bröd skivorna, smöra två av dem.
  2. Bred ut ett lager med röra på den två av skivorna, placera dem på varandra, lägg den sista på toppen.
  3. Måla med vispad creme fraiche.
  4. Garnera smörgåstårtan med inkokt vit sparris, gurka, rädisor blad och örter.