Coconut bean curry

koket.se
Coconut bean curry
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Coconut bean curry

24 ingredienser

40 m

Vegansk bön- och kikärtsgryta med kokosmjölk, tomater och koriander. Härligt smakrik och väldigt god!

Missa inte vårt se & gör-klipp där Jennie Walldén visar hur du kokar perfekt ris.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 1 blomkål, i buketter
  • 1 msk curry
  • 0,5 msk malen spiskummin
  • 5 hela nejlikor
  • 0,5 msk svarta senapsfrön
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 msk ingefära, riven
  • 3 klyftor vitlök rivna
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g kokosmjölk
  • 400 g kikärtor, färdigkokta
  • 400 g färdigkokta kidneybönor
  • 1 msk garam masala
  • 200 g färsk spenat
  • 1 rejäl bunte koriander, stjälkar hackade och blad plockade
  • 1 dl mandelspån, rostade
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, att steka i

Till servering

  • basmatiris, nykokt
  • mango chutney
  • sambal oelek

Gör så här

  1. Skiva lök och bryt blomkålen i små buketter. Bryn löken båda i en tjockbottnad gryta med generöst med olja så de får lite färg och mjuknar, tillsätt sedan blomkålen och fräs några minuter till.
  2. Fös lök och blomkål lite åt sidan och häll i lite mer olja mitt i kastrullen. Lägg currypulver, spiskummin, kryddnejlikor, senapsfrön, lagerblad och kanelstång i oljan så det hela får brynas lite. Kryddorna doftar då aromatiskt och utvecklar sin fulla smak i den varma oljan.
  3. Vänd sedan runt och låt kryddorna blandas med lök och blomkål. Tillsätt riven ingefära och vitlök och låt fräsa med i någon minut. Häll sedan på tomatkross, kokosmjölk och hackade korianderstjälkar och låt det hela puttra i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillsätt kikärtor, kidneybönor, spenat samt garam masala och låt bli genomvarmt.
  5. Toppa curryn med mandel och koriander. Servera med basmatiris, mango chutney samt sambal oelek.