Cookie bakad i gjutjärnsgryta

jättecookie i gjurtjärnspanna
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Cookie bakad i gjutjärnsgryta

15 ingredienser

1 h

En amerikansk jättekaka med pekannötter och kolasås! Denna kaka bakas enkelt i panna i ugnen och smakar alldeles ljuvligt!

Ingredienser

portioner
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g smör
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 50 g pekannötter
  • smör (till pannan)
  • ströbröd (till pannan)

Till servering

  • 500 g vaniljglass
  • 1 dl kolasås
  • 1 dl chokladsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en gjutjärnspanna eller bakform, ca 20 cm i diameter.
  3. Grovhacka chokladen och tärna smöret.
  4. Lägg i en bunke och tillsätt farinsocker och strösocker. Vispa ihop det med en elvisp, sedan räcker det att du rör ihop resten för hand. Rör ner ägget.
  5. Blanda mjölet med bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten.
  6. Tryck ut degen i formen. Tryck ner nötterna på toppen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan fått fin färg.
  8. Låt kakan svalna och servera sedan med vanilj- glass, kolasås och chokladsås.