Crème anglaise med rabarber och Madeleinekaka

koket.se
Crème anglaise med rabarber och Madeleinekaka
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Crème anglaise med rabarber och Madeleinekaka

14 ingredienser

30 m

Den är ljuvliga efterrätten bjuder på en riktig fröjd för alla sinnen. Krämigt, krispigt, sött och syrlig i en perfekt kombination.

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Madeleinekaka

  • 150 g smör
  • 150 g äggvita
  • 150 g strösocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g mandelmjöl
  • malen kardemumma (till topping)
  • strösocker (till topping)

Crème anglaise

  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 3 vaniljstänger, urskrapad
  • 100 g strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 tsk majsstärkelse

Servering

  • rabarber, kokta

Gör så här

Madeleinekaka

  1. Börja med att bryna smöret.
  2. Vispa äggvita och socker fluffigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  4. Värm ugnen till 180 grader.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vispa försiktigt ner smöret.
  6. Spritsa upp smeten i formar och baka i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
  7. Doppa sedan kakorna i socker och kardemumma.

Crème anglaise

  1. Värm upp grädde med mjölk och vaniljstång.
  2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse.
  3. Tillsätt äggblandningen i gräddmjölken.
  4. Sjud upp smeten under vispning.
  5. Dra av från spisen när den börjar tjockna och du kan räkna till 5 ”kokbubblor”
  6. Sila och kyl ner.
  7. Vänd sedan upp såsen med lite mjölk till önskad konsistens.

Servering

  1. Lägg rabarber i en skål och häll såsen bredvid.
  2. Servera med kaka vid sidan om.