Crème brûlée-cheesecakepaj

creme brulee cheesecakepaj
Foto: Thomas Hjertén
Simona Muntean
Simona Muntean

Crème brûlée-cheesecakepaj

9 ingredienser

1.5 h

"Är du redo? För tre, alltså inte två, utan tre desserter i en? Varför välja mellan crème brûlée, cheesecake eller paj när du kan få en dekadent krämig cheesecake i ett knaprigt pajskal och toppad med knäckig typisk cremè brûlée-bränt socker? Svaret är enkelt. Det finns ingen anledning."

Ingredienser

portioner

Botten

  • 18 digestivekex, finkrossade (eller 20–25 Mariekex)
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 300 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 msk vaniljsocker

Topping

  • strösocker

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra eventuellt botten på en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, med bakplåts- papper och ställ åt sidan.
  2. Blanda kex och smör till en smulig massa. Packa kexmassan i botten på formen och mot kanterna. Tryck med tummen mot baksidan av en matsked längs kanterna på formen för att få jämn höjd på pajen. Tryck gärna hårt några gånger extra så inga smulor syns.
  3. Lägg aluminiumfolie på botten av ugnen ifall smöret börjar droppa från formen under gräddningen. Grädda botten i mitten av ugnen i 5–8 minuter. Ta ut pajskalet, sänk värmen till 150 grader och förbered fyllningen under tiden pajskalen svalnar.

Fyllning

  1. Vispa färskost, strösocker och vetemjöl lätt i en skål. Tillsätt ägg, vispgrädde och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
  2. Låt pajen kallna helt innan du strör över strösocker och bränner av med en gasbrännare. Håll gasbrännaren i rörelse hela tiden så du får en fin och jämnt bränd yta.