Dela vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse för hand, gärna med en spiralvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en skål. Kontaktplasta och ställ i kylskåpet för att stelna.
Spritsa ut vaniljkrämen på en plåt, som får plats i frysen, täckt med bakplåtspapper. Ställ i frysen för att stelna.
Cookies
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och majsstärkelse i en skål.
Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
Ha sedan i resten av ingredienserna till kakorna. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter. Detta gör du för att inte kakorna ska hinna flyta ut för mycket i ugnen när de gräddas då de består av ganska mycket smör.
Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i 12 lika stora delar. Platta till varje degbit i handen, lägg en fryst vaniljklick i mitten på degplattan. Vik över kanterna och rulla till en boll. Lägg de fyllda degbollarna på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 15-17 minuter tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är mjuk. Låt kakorna svalna på eftervärme på plåten i rumstemperatur tills de stelnat.
När kakorna svalnat och stelnat kan du doppa dem med strösocker och bränna av med brännare.