Crème brûlée med Ålvados

Crème brûlée med Ålvados
Foto: TV4
Michael Björklund KK2023
Michael Björklund KK2023

Crème brûlée med Ålvados

11 ingredienser

1 h

"Min favoritdessert är crème brûlée, jag brukar lite skämtsamt säga att den ska ha samma mjuka konsistens som min mage. Till den serverar jag äppelkompott med lite sprit i från vårt eget
destilleri. Åland är som Sveriges Österlen med ett härligt behagligt klimat som gör att vi odlar mycket äpplen här. Över 70 % av Finlands äppelproduktion kommer från Åland."

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 250 g vispgrädde
  • 90 g mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 55 g strösocker
  • 80 g äggula
  • rörsocker

Apelbrandsmaksatt äpplekompott

  • 2 äpplen
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • ca 0,8 dl vatten
  • 0,5 citron
  • Om man vill, en skvätt Apelbrand eller annan god Calvados, rom eller cognac

Gör så här

Crème brûlée

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt svalna, rör om då och då.
  3. Sätt ugnen på 100 grader.
  4. När blandningen svalnat, blanda i äggulorna. Rör om och sila genom en finmaskig sil.
  5. Häll upp smeten i ugnssäkra portionsformar. Baka 30-45 minuter tills smeten är lite dallrig men ej rinnig.
  6. Innan servering, strö rörsocker över och bränn av med brännare.

Apelbrandsmaksatt äppelkompott

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Koka upp bitarna tillsammans med vaniljstången skuren på längden, sockret och vattnet. Låt koka tills äpplena mjuknat. Smaka upp äppelkompotten med lite Apelbrand, Calvados, rom eller cognac om så önskas.