Crème brûlée med citron och krämig lakritsglass

Crème brûlée med citron och krämig lakritsglass
Foto: Tv4

Crème brûlée med citron och krämig lakritsglass

Av: Petra - Boden

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

1 h

Crème brûlée med citron som serveras med en krämig lakritsglass är en god och spännande dessertkombination. Perfekt att servera som ett gott avslut på en trevlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Crème brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mellanmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 citroner, skalet
  • 5 äggulor

Servering

  • ca 1-2 msk rörsocker
  • 1 förp glass (lakritsglass)

Gör så här

Crème brûlée

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både frö och stång i en kastrull.
  3. Blanda i grädde, mjölk, strösocker och citronskal (endast det yttersta). Låt koka upp, ta av från plattan och låt stå och dra i 15 minuter.
  4. Sila bort vaniljstång och citronskalet.
  5. Vispa ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt lite av gräddblandningen under omrörning för att de inte ska bli äggröra.
  6. Tillsätt resten av gräddblandningen och vispa ihop.
  7. Placera portionsformar i en djup långpanna och fyll formarna till tre fjärdedelar med smeten.
  8. Ställ långpannan i nedre delen av ugnen och häll kokande vatten i den så att de täcker portionsformarna till ungefär hälften.
  9. Grädda i ca 40-60 minuter. Har du en låg och bred form tar det kortare tid än om du har en hög. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
  10. Kyl formarna tills de är kalla.

Servering

  1. Strö rörsocker över varje crème brûlée och bränn med en brännare, eller ställ in dem i ugnen på 250 grader med grillfunktion i några minuter.
  2. Servera lakritsglass till.