Crème brûlée är en av de godaste desserterna som finns! Här är ett klassiskt recept med vanilj. Hallongranité till den krämiga och knäckiga brûléen är som pricken över iet. Variera hallongraniten med smaker efter säsong.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön.
Rör ihop socker och äggulor.
Häll den varma vaniljmjölken över ägg- och sockerblandningen. Rör till en jämn smet. Låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
Sätt ugnen på 100 grader.
Sila vaniljsmeten.
Ställ 6 portionsformar/skålade tallrikar som rymmer ca 1,5 deciliter var i en ugnssäker form med hög kant. Fyll formarna med smeten. Fyll på med varmt vatten runt formarna så vattenytan hamnar ovanför smeten.
Baka av brûléerna i ca 40 minuter tills de precis stannat och är lite ”dallriga”.
Ta upp formarna, låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
Hallongranité
Koka upp socker och vatten. Lägg i hallonen och sjud i 3-4 minuter. Skumma av och smaksätt med citronsaft. Sila av och häll vätskan i en form. Låt svalna och frys in i 6 timmar.
Skrapa med en gaffel så granitén blir fluffig.
Hallon- och hibiskuspulver
Mixa blomblad och hallon till ett rosa pulver.
Servering
Strö över socker på brûléerna och bränn av med brûléebrännare. Lägg på hallongranité och pudra över hallon- och hibiskuspulver. Garnerna med hallon och citronverbena.