Crème caramel med saffran

Crème caramel med saffran
Foto: Katja Ragnstam
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Crème caramel med saffran

9 ingredienser

1 h 20 min

Klassisk dessert smaksatt med saffran. Desserten går bra att förbereda dagen innan, ställ kallt i kylskåp och stjälp upp på ett stort fat vid servering.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 5 dl mjölk
  • 1 g saffran
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

Karamell

  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, saften
  • 2 msk vatten

Garnering

  • 2-3 kvistar oxalis (alt citronmeliss)

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, saffran och 1 dl socker i en kastrull, låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  3. Vispa ihop (ej med elvisp) saffransmjölken med ägg och äggulor till en jämn smet.
  4. Koka ihop socker, apelsinsaft och vatten till en karamell, det tar ungefär 3-4 minuter. Karamellen ska vara seg i konsistensen och ha en gyllene färg.
  5. Fördela karamellen i små glaskoppar eller små kaffekoppar så hela insidan täcks, låt svalna.
  6. Häll i ägg- och saffranssmeten i kopparna.
  7. Fyll en ugnssäker form med varmt vatten och ställ in mitt i ugnen. Placera kopparna i vattenbadet och grädda i ca 1 timma tills ägg- och saffranskrämen ”stannat”, den ska fortfarande vara lite krämig i mitten.
  8. Ta ut ugnsformen försiktigt så du inte får vatten i kopparna. Ta upp kopparna och låt svalna.
  9. Stjälp upp desserten på ett stort fat så karamellen flyter ut. Dekorera med oxalis eller citronmeliss.