”Crème Ninon” med Kalix löjrom och en ragu på broccoli, spritärtor, bondbönor och persilja. Tillsammans med en olja gjord på bladen från svarta vinbär blir det här en riktigt lyckad rätt inför helgen!
Ingredienser
Soppa, variant nr 1
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl vatten (buljong om man vill, grönsak eller kyckling)
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 dl kärnmjölk
500 g ärtor (frysta går bra)
50 g persilja, plockad
salt
citronsaft (efter smak)
Skum, variant nr 2
100 g äggvita
100 g mjölk
100 g crème fraîche
50 g babyspenat
15 g persilja
100 g ärtor
3 g salt
Svartvinbärsbladolja
200 g rapsolja
50 g svarta vinbärsblad, grovt strimlat
50 g babyspenat
Tillbehör
200 g sparrisbroccoli
100 g bondbönor
100 g spritärtor
100 g mangold (eller spenat)
1 msk smör
Servering
80 g Kalix löjrom
ev grädde, vispad
blandade örter (efter tycke och smak)
Gör så här
Soppa eller skum
Mixa alltsammans på högsta hastigheten (har du en sifon så välj variant nummer 2). Värm sedan blandningen till 60 grader.
Har du en sifon så fyll den med soppan. Se till att sifonen är laddad med en patron.
Håll soppan varm på spisen eller i sifonen.
Svartvinbärsbladolja
Hetta upp oljan till 60 grader.
Mixa alla ingredienserna slätt i en kannmixer på högsta hastighet i ca 3-5 minuter, blandningen ska bli helt grön och slät. Låt sedan rinna av i en sil.
Tillbehör
Blanchera och plocka grönsakerna separat. Värm dem försiktigt i smör.
Servering
Häll upp soppan i djupa tallrikar med hjälp av sifonen, om du har en sådan. Servera med tillbehören och oljan gjord på svartvinbärsblad. Garnera med löjrom, vispad grädde och blandade örter.