Crepes Èmile med hjortron

NYHET
koket.se
Crepes Èmile med hjortron
Foto: Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Crepes Èmile med hjortron

19 ingredienser

30 min

Crepes Èmile med hjortron, stjärnanis och hasselnötsglass blir en festlig och god dessert efter maten.

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Crêpes

  • 4 ägg
  • 180 g vetemjöl, siktat
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1,2 dl vatten, kallt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör, smält

Sås

  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl äppeljuice
  • 1 msk hjortronsylt
  • 1 äpple, i små kuber
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk citronsaft
  • 8 cl hjortronlikör
  • 8 cl whisky (rågwhiskey)

Servering

  • 8 g hasselnötter, grovhackade
  • glass (hasselnötsglass till servering)

Gör så här

Crêpes

  1. Vispa först upp äggen och vispa sedan i mjölet.
  2. Tillsätt mjölken, vispa slätt och tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Vispa slätt igen och låt smeten vila 20 minuter.
  4. Stek snygga crèpes. De behöver bara gräddas på ena sidan.
  5. Vik crèpen först på mitten och sedan ytterligare en gång, upprepa tills smeten är slut.

Sås

  1. Smält sockret på medelhög värme i en stekpanna, gärna rostfri. Rör inte i sockret då det kan kristallisera och då löser det sig inte. Vicka istället pannan medan sockret smälter.
  2. När sockret är nötbrunt tillsätter du smöret och låter det smälta under omrörning.
  3. Tillsätt sedan äppeljuice, hjortronsylt, äppeltärningar och stjärnanis. Sjud tills blandningen tjocknat som sirap.
  4. Tillsätt citronsaft och vänd sedan crèpen i pannan. När samtliga crèpe är i pannan så öka värmen och häll på likör och whiskey. Tänd på ångorna och låt det brinna ut. OBS! Detta får inte göras under köksfläkten då den kan ta eld!

Servering

  1. Lägg upp på tallrikar och toppa med krossade hasselnötter.
  2. Servera med hasselnötsglass.