Följ Erik på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept
Läs mer
Se Erik Videgård laga receptet
Ingredienser
Crêpes
4 ägg
180 g vetemjöl, siktat
2 dl mjölk
1 msk strösocker
1 tsk salt
1,2 dl vatten, kallt
2 msk rapsolja
2 msk smör, smält
Sås
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl äppeljuice
1 msk hjortronsylt
1 äpple, i små kuber
1 stjärnanis
1 tsk citronsaft
8 cl hjortronlikör
8 cl whisky (rågwhiskey)
Servering
8 g hasselnötter, grovhackade
glass (hasselnötsglass till servering)
Gör så här
Crêpes
Vispa först upp äggen och vispa sedan i mjölet.
Tillsätt mjölken, vispa slätt och tillsätt resten av ingredienserna.
Vispa slätt igen och låt smeten vila 20 minuter.
Stek snygga crèpes. De behöver bara gräddas på ena sidan.
Vik crèpen först på mitten och sedan ytterligare en gång, upprepa tills smeten är slut.
Sås
Smält sockret på medelhög värme i en stekpanna, gärna rostfri. Rör inte i sockret då det kan kristallisera och då löser det sig inte. Vicka istället pannan medan sockret smälter.
När sockret är nötbrunt tillsätter du smöret och låter det smälta under omrörning.
Tillsätt sedan äppeljuice, hjortronsylt, äppeltärningar och stjärnanis. Sjud tills blandningen tjocknat som sirap.
Tillsätt citronsaft och vänd sedan crèpen i pannan. När samtliga crèpe är i pannan så öka värmen och häll på likör och whiskey. Tänd på ångorna och låt det brinna ut. OBS! Detta får inte göras under köksfläkten då den kan ta eld!
Servering
Lägg upp på tallrikar och toppa med krossade hasselnötter.