Klassisk fransk dessert med små pannkakor i en sötsyrlig sås med apelsin som flamberas precis före servering. Här serverad med en krispig fänkålssallad.
Ingredienser
Crêpes
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker
50 g smör, till stekning
Fänkålssallad
0,5 fänkål
0,5 citron
Sås
4 apelsiner
1 dl strösocker
1 dl grand marnier
25 g smör
Gör så här
Skär fänkålen väldigt tunt, gärna på en mandolin. Pressa över citronen och låt stå.
Blanda mjöl, socker och salt. Häll på mjölken långsamt under vispning så att klumparna försvinner. Späd med grädde till önskad konsistens, smeten ska vara ganska tunn. Låt gärna stå 30 min i kylen.
Stek crêpes i en klick smör tills gyllenbruna och så att de stelnar på ovansidan. Vik först på mitten och sedan igen. Lägg åt sidan.
När alla crêpes är klara så är det dags för såsen. Börja med att filea en apelsin.
Häll ner sockret i en panna på medelvärme och låt stå tills gyllenbrunt. Pressa i 3 apelsiner och riv apelsinskal från en apelsin. Rör så att allt blandar sig.
Lägg i crêpesen och apelsinfiléerna i såsen och rör i smöret.
När smöret är smält så häll i spriten och tänd på. Skaka på pannan tills elden slutat brinna. Servera tillsammans med fänkålen.