Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 8 stora muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Tillsätt vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver, vispa till en jämn smet. Vänd ner vetemjöl och det smälta smöret i smeten.
Fördela smeten i muffinsformarna, minst till hälften. Grädda mitt i ugnen i ca 12-18 minuter, provstickan ska vara lite kladdig i mitten. Tag ut kladdmuffinsarna och låt svalna.
Kolakräm
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom Ivory färgpasta. Låt småkoka tills du kan göra ett kulprov, eller tills kolakrämen börjar få lite färg. Tillsätt en gnutta Ivory färgpasta för att få en mer gyllenbrun färg. Låt svalna tills användning.
Salt kolasås
Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Häll i socker och låt det bli bärnstensfärgat. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt vispgrädde och rör runt till en slät sås. Tillsätt smöret och rör tills smöret har smält. Tillsätt flingsalt efter smak. Ställ åt sidan för att svalna av.
Marängfrosting med salt kolasås
Skär smöret i kuber och låt bli rumsvarmt.
Vispa äggvitor och socker i en rostfri bunke, förhand över ett vattenbad tills temperaturen når 65 grader, eller tills sockerkristallerna smält helt. Ta bort den rostfria bunken från vattenbadet och vispa tills det blir vitt och fluffigt i ca 10-15 minuter, gärna i en köksassistent.
Tillsätt det rumsvarma smöret, en kub i taget. Vispa till en slät smörkräm. Tillsätt salt kolasås efter smak (viktigt att kolasåsen är rumstempererad).
Montering
Skär ut ett stort hål med hjälp av en liten kniv i kladdmuffinsen. Lägg i kolakräm som en fyllning i muffinsen. Sätt tillbaka ”muffinslocket” över fyllningen.
Häll marängsmörkrämen i en spritspåse och spritsa på kladdmuffinsen.
Grovhacka eller riv med rivjärn den mörka chokladen och strö över marängsmörkrämen. Ringla över kolakräm och strö över en nypa flingsalt. Garnera med några cashewnötter på toppen av cupcaken.