Cupcakes med popcorn och brynt marängsmörkräm

koket.se
Cupcakes med popcorn och brynt marängsmörkräm
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Cupcakes med popcorn och brynt marängsmörkräm

21 ingredienser

Saftiga majsmuffins som toppas med marängsmörkräm på brynt smör och karamelliserade popcorn. Sagolikt gott!

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner muffins

Majsmuffins

  • 160 g vetemjöl [2,66 dl]
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 3 msk gräddfil
  • 125 g frysta majskorn, tinade
  • 115 g smör, rumstempererat
  • 250 g strösocker
  • 180 g ägg [3 st]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]

Karamelliserade popcorn

  • 2 dl poppade popcorn
  • 4 msk strösocker
  • 40 g smör
  • 0,5 krm flingsalt

Brynt smörkräm med maräng

  • 100 g rörsocker
  • 20 g vatten
  • 1 äggvita
  • 115 g smör, rumstempererat
  • 85 g smör, brynt
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

Muffins med majs

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Sätt muffinsformar i en cupcake-plåt.
  2. Sikta ihop mjöl, bakpulver och salt. Mixa ihop gräddfil och majs.
  3. Paddla ihop smör och socker några minuter tills det är fluffigt. Tillsätt äggen i tre omgångar. Vänd i majs- och gräddfilsmixen. Vänd till sist i torra ingredienser för hand med en slickepott.
  4. Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten på ugnen i cirka 20 minuter. Stick med teststicka för att se om de är genombakta. Låt svalna.

Karamelliserade popcorn

  1. Värm en tom panna på medelhög värme och häll sedan i sockret i omgångar. När sockret helt smält tillsätt 30 gram smör och rör om. Tillsätt popcornen och blanda runt ordentligt. Lägg i
  2. 10 gram smör och rör om.
  3. Häll ut popcornen över ett bakplåtspapper och separera med en sked om de sitter ihop. Avsluta med flingsalt, låt svalna något.

Brynt smörkräm med maräng

  1. Börja med att bryna smöret och låt det svalna till rumstemperatur, vispa sedan ihop med det tempererade smöret.
  2. Koka upp vatten och socker (det ska bli 121 grader).
  3. När sockerlagen blivit 115 grader börja vispa upp äggvita, citronjuice och salt på medelhög hastighet med en elvisp. Häll sedan den 121 grader varma sockerlagen med tunn stråle över marängen. Vispa tills det svalnat, tillsätt sedan smöret i omgångar och avsluta med vaniljsockret.
  4. Fyll smörkrämen i en spritspåse med en slät tyll.

Montering

  1. Spritsa 3 små toppar smörkräm på varje muffin och toppa med några karamellpopcorn. Klart!