Cupcakes med röda vinbär och schweizisk maräng

Cupcakes med röda vinbär och schweizisk maräng
Foto: Andréa Brändström
Andrea Brändström
Andrea Brändström

Cupcakes med röda vinbär och schweizisk maräng

18 ingredienser

Somriga och vackra cupcakes fyllda med sylt på röda vinbär, toppade med schweizisk maräng.

Ingredienser

portioner st

Cupcakes

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl solrosolja
  • 1 dl vatten, hett
  • ca 2 dl röda vinbär

Sylt på röda vinbär

  • 200 g röda vinbär
  • 50 g syltsocker

Schweizisk maräng

  • 150 g äggvita [5 st]
  • 200 g strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

Cupcakes

  1. Sätt ugnen 150 grader. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Koka upp vattnet och låt svalna något. Vispa upp ägget och blanda med mjölk och olja, blanda ner med de torra ingredienserna till en jämn smet. Riv skalet från citronen och blanda ner samtidigt som det heta vattnet, det blir en ganska lös smet. Fördela i 12 st muffinsformar, ca en halv dl i varje form och lägg i några vinbär i varje muffins. Grädda mitt i ugnen i ca 16-17 minuter. Låt svalna.

Sylt på röda vinbär

  1. Koka upp under omrörning och låt koka i 2-5 minuter. Häll upp i väl rengjord bunke. Låt svalna i kylskåp.

Schweizisk maräng

  1. Blanda alla ingredienser i en ren bunke. Värm upp över vattenbad till 60-65 grader och vispa tills marängen är rumstempererad, fast och blank. Detta tar cirka 10 minuter så använd med fördel en assistent! Fyll en spritspåse med valfri tyll med marängsmeten.

Montering

  1. Gör ett hål i varje cupcake och fyll med sylten. Spritsa rikligt med marängsmet på varje cupcake och bränn sedan av med gasbrännare. Toppa med några vinbär!