Dagnys kassler

koket.se
Dagnys kassler
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Dagnys kassler

13 ingredienser

30-40 m

Gammelmoster Dagnys kasslerrecept, serverad med en härlig skysås, pressgurka, morötter och kokt potatis.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Klicka här för att ta del av fler köttrecept, läsa Filips blogg samt lära känna bönder runt om i Sverige.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g kassler
  • 1-2 krm malen svartpeppar

pressgurka

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 gurka

skysås

  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl kycklingbuljong, varm
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk av gurklagen
  • sky från kasslern

Till servering

  • potatis, kokt
  • morot, kokta
  • persilja, hackad

Gör så här

Pressgurka

  1. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en skål, rör om tills sockret har löst sig. Skala och skiva gurkan tunt, lägg skivorna i lagen.

Kassler

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta bort nätet från kasslern, skär den i skivor och lägg dem i en smord, ugnsfast form, strö över peppar, täck med folie och värm i ugnen i ca 20 min, den ska bli genomvarm.

Sås

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl, blanda och slå på kycklingbuljongen lite i taget, ca 1 dl åt gången, vispa hela tiden och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde, lag från gurkan och sky från kasslern. Koka upp igen, smaka av med salt och gurklag, tillsätt skyn från kasslern när den är klar.
  2. Servera kassler med sås, potatis, morötter och hackad persilja.