Dákos - skorpor med tomat

Dákos - skorpor med tomat
Foto: Ulrika Ekblom

Dákos - skorpor med tomat

Av: Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

10 m

Kretas svar på italiensk bruschetta. Serveras överallt och smakar kalasgott. Hemma kan vi använda vanliga fullkornsskorpor i stället för de typiska Kreta-skorporna som är vanliga i många av öns rätter.

Receptet är från kokboken Jill & Marias Taverna, Tukan förlag

Ingredienser

portioner
  • 8 fullkornsskorpor (alt.4 Kreta-skorpor)
  • 3-4 tomater
  • 150 g myzithra eller feta
  • olivolja
  • oregano (färsk eller torkad)
  • 0,5 dl oliver
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stänk lite vatten över skorporna så att de mjukas upp något.
  2. Riv tomaterna på rivjärnets grova sida över en sil så att all vätska försvinner. Fördela tomatröran ovanpå skorporna. Smula över osten. Ringla över olivolja, peppra, strö över oregano och garnera med oliver. Salta eventuellt lite lätt, men tänk på att osten är salt i sig.
  3. Servera som aptit1retare eller lättare smårätt.