Dan dan-nudlar, Gustav Johanssons recept

dan dan-nudlar gustav johanssons recept
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Dan dan-nudlar, Gustav Johanssons recept

17 ingredienser

40 min

"Du kan servera nudlarna på två olika sätt, beroende på vad du föredrar. Antingen serverar du rätten som den oftast serveras i Kina, med såsen i botten, nudlarna i mitten och sedan toppat med färs och salladslök. Eller så rör du helt enkelt ihop allt i wokpannan och serverar rätten ihopblandad. Jag föredrar faktiskt det sist- nämnda, då det känns enklast." /Gustav

Ingredienser

portioner
  • 5-6 salladslökar, det vita
  • 6 klyftor vitlök
  • 3 msk färsk ingefära, riven
  • 3 msk surkål
  • 1-3 röda chilifrukter (eller 0.5-2 msk sambal oelek, OBS detta ger extra hetta - smaka av)
  • 2-3 msk chiliolja (kinesisk, Lao Gan Ma)
  • 3 msk chingkiangvinäger (går att ersätta med balsamvinäger)
  • 1 msk agavesirap (eller motsvarande mängd strösocker)
  • 2 msk tahinipasta (flytande)
  • 1,5 dl vatten
  • 4,5 msk japansk soja
  • 300 g sojafärs
  • 2 tsk sesamolja
  • rapsolja, till stekning

Till servering

  • 500 g vetenudlar
  • 1 msk sichuanpeppar, i korn
  • 5-6 salladslökar, det gröna

Gör så här

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och låt dem stå i kallt vatten tills de ska serveras så att de behåller sin konsistens.
  2. Rosta sichuanpepparkornen i en torr wok eller stekpanna. Ta upp dem när de börjar dofta gott och mortla dem. Ställ åt sidan så länge.
  3. Strimla salladslöken och separera de vita och gröna delarna. Spara de gröna delarna till att toppa den färdiga rätten med.
  4. Skala och riv vitlök och ingefära. Grovhacka surkålen och skiva chilin om du vill ha extra sting. Rör ihop chiliolja, chinkiang, agavesirap, tahini, vatten samt 3 msk soja till en sås och ställ åt sidan så länge.
  5. Hetta upp en wok eller stekpanna med lite rapsolja i till hög värme och stek sojafärs, surkål och de vita delarna av salladslöken tillsammans med 1 1⁄2 msk sojasås och sesamolja tills färsen börjar bli knaprig. Lägg i en bunke och ställ åt sidan så länge.
  6. Häll i lite mer olja i stekpannan och fräs vitlök, ingefära och färsk chili på hög värme i cirka 30 sekunder. Rör om så att det inte bränns, men se till att allt blir genomstekt och luktar gott. Häll i chilisåsen och rör om. Koka upp och låt koka i 2–3 minuter. Smaka av med soja, vinäger och eventuellt mer chiliolja om du tycker att balansen behöver justeras.
  7. Rör ner nudlarna i såsen och låt dem bli varma. Vänd ner färsen, rör om så att allt blandas och toppa sedan med sichuanpeppar och salladslök. Servera omgående!