Dansk leverpastej

Dansk leverpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Dansk leverpastej

13 ingredienser

En rustik och god leverpastej, som gör sig utmärkt såväl på julbordet som till pålägg året runt. Saltgurka är gott till.

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g grislever
  • 400 g späck
  • 10-12 ansjovisfiléer
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk hel nejlika, malda
  • ett par skivor bacon

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200”. Mal levern på kvarn tillsammans med späck, lök och ansjovis till en fin färs. Eller mixa den i matberedare.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd efter hand med mjölk. Krydda och koka till en tjock stuvning 5-10 minuter. Ta såsen av värmen och rör ned äggen ett i sänder. Vänd ned leverfärsen.
  3. Slå smeten i en eller flera höga formar. Täck med folie och gör några lufthål. Grädda i vattenbad mitt i ugnen cirka 1 timme. Ta bort folien mot slutet så att ytan får färg. Serveras med lättstekta baconskivor över.