Blötlägg rågkross, linfrön och pumpakärnor i en skål med en 1 liter. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Blanda rågmjöl, vatten och surdegsstart i en skål eller degblandare (om du använder jäst så lös upp jästen i lite av vätskan och häll i degen). Blanda samman ingredienserna till en ”gröt”. Degen ska vara kladdig. Täck sedan över med plastfilm och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Sila av vattnet från rågkrossen och fröna och låt rinna av ordentligt.
Häll sedan ner det i degen och blanda runt i degblandaren i ca 10 minuter. Tillsätt saltet de sista två minutrarna.
Sätt ugnen på 275 grader. Smörj en avlång brödform med olja (använd helst en teflonbelagd form så lossnar brödet lättare).
Lägg degen i formen och ställ in i ugnen, sänk värmen till 180 grader och grädda i 1 timme och 20 minuter.
Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna. Brödet blir bäst att äta dagen efter.