Pissaladière - Danyels recept

Pissaladière
Foto: David Loftus
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Pissaladière - Danyels recept

11 ingredienser

Det finns knappast någon annan rätt som sammanfattar Provence i lika hög grad som en pissaladière, Sydfrankrikes egen pizza. Sardeller, oliver och örter på en fin tunn botten är en suverän inledning på en måltid. Eller varför inte dela upp den i mindre bitar till ett glas rosé eller bubbel innan middagen. /Danyel
Receptet är hämtat ur kokboken Mina smaker från Provence.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färdig pizzadeg
  • olivolja, till stekning
  • 1 kg gul lök, i tunna ringar
  • 10 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk örter provencale (finns färdigblandad i kryddhyllan)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 2 msk rörsocker
  • 300 g sardellfiléer i olja
  • 2 dl oliver (gärna niceoliver eller andra smakrika svarta oliver)
  • 3 kvistar rosmarin, plockade
  • 2 msk färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hetta upp en bottenskyla olja i en vid kastrull.
  3. Tillsätt lök och vitlök, blanda ordentligt.
  4. Tillsätt herbes de Provence, svartpeppar och råsocker.
  5. Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.
  6. Lägg hälften av sardellerna i lökblandningen.
  7. Blanda.
  8. Smaksätt med ett par matskedar av sardelloljan.
  9. Värm tills sardellerna smält samman med löken.
  10. Kavla ut degen tunt på en smord eller mjölad ugnsplåt.
  11. Bred ut ett 1 cm tjockt lager lök- och sardellsmet på degen.
  12. Toppa med resterande sardeller samt oliver och örter.
  13. Grädda pissaladièren i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att den fått färg på undersidan.
  14. Låt svalna en aning och ät ljummen.