Deg till empanadas

Deg till empanadas
Foto: Emma Johansson
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Deg till empanadas

Av: Florencia Abella

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

20 m

Har du gjort egna empanadas tidigare? Med den här degen kommer det både gå enkelt och bli riktigt gott! Traditionellt friteras empanadas i talg (kofett) men det funkar även bra i vanlig frityrolja, eller med hälften olja och hälften talg. Om du inte är en van grillare är det bäst att undvika att fritera på grill och istället använda spisen. Eller tillaga empanadan i ugn på 180–200 grader i cirka 15 minuter, vänd på dem efter halva tiden.

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 msk matolja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Häll mjölet i en stor bunke. Gör en grop mitt i mjölet och häll i salt, olja, vatten och ägg.
  2. Blanda ihop degen med händerna och knåda kort till en slät och jämn deg. Det är viktigt att degen får bra konsistens efter att den blandats och knådats ihop, du ska inte tillsätta mer mjöl vid utbakning eller vikning.
  3. Låt degen vila i bunken under en bakhandduk i 30 minuter i rumstemperatur.
  4. Dela degen i tre lika stora delar och kavla ut en bit i taget till en stor rundel, cirka 3 mm tjock. Stansa ut rundlar så tajt som möjligt. Återanvänd deg som blir över från varje stansning tills degen är slut.
  5. Gör empanadas med valfri fyllning. Jag rekommenderar att du gör dem direkt efter varje stansning.