Persikopaj med hallonsås

Persikopaj med hallonsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Persikopaj med hallonsås

15 ingredienser

En underbar paj med mandelkräm och persikor. Serveras på hallonspegel med lättvispad grädde. Receptet ger 6-8 portioner.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

pajdeg

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten, kallt

Mandelkräm

  • 200 g sötmandel, skållad
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 100 g strösocker
  • 1 citron, skalet
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 6 färska persikor
  • 1 dl aprikosmarmelad

Hallonsås

  • 400 g hallon (frysta, upptinade går bra)
  • 2 msk florsocker
  • 0,5-1 dl vatten

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret till degen i kuber och mixa snabbt ihop det med mjöl och vatten till en slät deg i en matberedare.
  2. Klä en pajform (cirka 24 cm i diameter) med degen och låt den stå i kylskåpet i 1 timme.
  3. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  4. Grädda pajskalet i 10–15 minuter.

Mandelkräm

  1. Mixa mandeln fint i matberedaren, tillsätt resten av ingredienserna till mandelkrämen och kör tills det blir en kräm.
  2. Fördela mandelkrämen jämnt i pajskalet.
  3. Skiva persikorna och lägg skivorna tätt i formen.
  4. Grädda pajen i 30–40 minuter.
  5. Smält under tiden aprikosmarmeladen på låg värme i en liten kastrull.
  6. Pensla på marmeladen på pajen när det återstår 5 minuter i ugnen.
  7. Servera pajbitarna på en spegel av hallonsås, garnerade med en klick grädde.

Hallonsås

  1. Mixa hastigt ihop ingredienserna.
  2. Passera blandningen genom en sil och späd eventuellt med mer vatten.