Den ultimata kokoskladdkakan

Den ultimata kokoskladdkakan
Foto: Mattias Kristansson
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Den ultimata kokoskladdkakan

4 ingredienser

75 m

Den här kakan är en av mina stoltaste uppfinningar. Dekadent, chokladig, krämig och vacker. Jag kan äta den som den är, men allt blir godare med en klick vispad grädde. /Mattias

Tips! För en mer traditionell kladdkaka - ersätt kokosoljan med margarin och kokossockret med strösocker.

Ingredienser

portioner bitar
  • 200 g kokosolja
  • 300 g mörk choklad, hackad
  • 300 g silkestofu
  • 200 g kokossocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Olja en rund form, ca 23 cm i diameter. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper att lägga i botten. På så sätt får du ut kakan mycket lättare.
  3. Lägg ner kokosolja och choklad i en kastrull och smält ihop på låg värme.
  4. Häll ner chokladsmeten i en mixer tillsammans med tofu och kokossocker. Mixa till en slät smet.
  5. Skrapa ner smeten i den förberedda formen. Täck lätt med ett ark aluminiumfolie. Ställ ner formen i en större gratängform med höga kanter. Fyll med med kokande vatten så att det kommer upp till ungefär mitten av springformen. Ställ in formen i ugnen i 1 timme.
  6. Ställ in kakan i kylskåpet och låt svalna helt. Dra med en kniv runt kanten på formen och vänd upp kakan på ett fat. Dra av bakplåtspappret och vänd tillbaka kakan på ett serveringsfat så att ovansidan hamnar upp. Servera som den är eller med en klick vispad kokosgrädde.