Dillbakad lax med senapsstuvad grönkål och potatis

koket.se
Dillbakad lax med senapsstuvad grönkål och potatis
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Dillbakad lax med senapsstuvad grönkål och potatis

15 ingredienser

Lax i ugn med ett krispigt täcke av panko, dill och senap serverad med en fin stuvning på potatis och grönkål.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Dillbakad lax

  • 500-600 g laxfilé utan skinn, i bit
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 knippe färsk dill
  • 2 msk dijonsenap

Senapsstuvad grönkål och potatis

  • 800 g fast potatis
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 stjälkar grönkål, bladen rensade från stammen
  • 0,5 knippe färsk dill, grovhackat (spara några vippor till servering)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala/skrubba och koka potatisen. Häll av och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Mixa panko och dill i mixer till ett grönt ströbröd.
  4. Salta laxen. Pensla med smör och senap. Vänd runt i det gröna ströbrödet. Lägg i en smord form och tillaga i ugnen, 15-20 minuter.
  5. Dela potatisen och ställ åt sidan fram till servering.
  6. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i grönkålen och låt koka 1 minut. Ta upp med hålslev och kyl i isvatten. Häll av och torka den helt torr på handduk eller med hushållsppapper.
  7. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med dijonsenap, salt och peppar. Hit kan såsen förberedas (koka i så fall upp såsen innan du lägger i potatisen).
  8. Lägg i potatisen och låt allt bli varmt. Vänd sedan ner dill och grönkål. Servera genast stuvningen tillsammans med den ugnsbakade laxen.