Dillgravad lax

Dillgravad lax
Foto: TV4
Hugo Bergström
Hugo Bergström

Dillgravad lax

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

24 h

"Det blir så mycket godare att göra dillgravad lax själv och det är inte så svårt som man kan tro.
Den gravade laxen håller 4-5 dagar i kylskåp, kom bara ihåg att skrapa bort eller skölja av laxen när den är färdig så att gravningen inte fortsätter." /Hugo Bergström

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 kg laxfilé (färsk)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 1 msk vitpepparkorn
  • färsk dill

Gör så här

  1. Börja med att ta bort eventuella ben och putsa laxsidan. Skölj den under kallt vatten och torka av den försiktigt.
  2. Blanda ihop socker, salt, grovt mortlad vitpeppar och hackad dill.
  3. Gnid in en del av blandningen på köttsidan.
  4. Lägg ut en lång bit plastfolie på en ren arbetsyta och placera hälften av blandningen ovanpå. Placera laxsidan med skinnsidan nedåt och resten av blandningen ovanpå.
  5. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter tills blandningen börjat smälta.
  6. Packa in laxen ordentligt och lägg den i en form i kylskåpet (gärna med lite tyngd på) i minst 6 timmar men upp till 24 timmar. Vänd gärna på laxen en gång under tiden för jämnt resultat.
  7. Skrapa bort blandningen och skölj försiktigt av laxen under kallt vatten.
  8. Skiva upp tunt och servera.