Dillgravad strömming

Dillgravad strömming
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Dillgravad strömming

11 ingredienser

30 m + 6-8 h i kyl

"En känd kock sa en gång att om du tvekar på om någon mat är svensk, lägg på dill. En iakttagelse som i och för sig är rätt (dill ÄR väldigt svenskt), men det är också en något förenklad iakttagelse och lite blasé. Dill är provocerande gott, en hörnpelare i vårt svenska matarv som håller kompassen i rätt riktning. Det kan aldrig bli för mycket dill." /Stefan Ekengren

Ingredienser

portioner
  • 12 strömmingsflundror (2 filéer per flundra dragna från skinnet)
  • 1 dl majonnäs ((dillmajonnäs))
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit 12 % (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronsaft, pressad

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal till lagen. Lägg strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed är gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar, men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
  3. Blanda majonnäs, crème fraiche och dill. Smaka av med salt.
  4. Ta upp strömmingen ur lagen och torka den väl. Blanda strömming och dillkräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.