Dillkött på lamm med morötter och potatis

NYHET
Dillkött på lamm med morötter och potatis
Foto: TV4/ Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Dillkött på lamm med morötter och potatis

20 ingredienser

2 h

"Vi äter alldeles för lite lammkött, denna underbara vårprimör. Idag gör vi en svensk klassiker, dillkött, fast på lamm." /Erik Videgård

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 750 g grytbitar av lamm
  • 1,5 l vatten
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe dill, vrid av stjälkarna och lägg undan, finhacka resten (litet knippe)
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 tsk dillfrö
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 1 morot (liten)
  • 10 svartpepparkorn
  • salt
  • peppar

Servering

  • morot, kokta
  • purjolök, brynta slantar
  • potatis, brynta slantar

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber, ca 3 cm stora.
  2. Lägg köttbitarna i en stor gryta.
  3. Koka upp vattnet och slå det över köttet. Häll på så mycket så att köttet gott och väl täcks av vatten, men inte mer än så.
  4. Skär lök, vitlök och det vita på purjolöken i grova bitar och häll ner i grytan.
  5. Tillsätt även lagerblad, stjälkarna från dillen och en halv matsked salt.
  6. Koka upp och skumma av. Låt sedan sjuda utan lock i minst 1,5 timme tills köttet är riktigt mört.
  7. Smält smöret i en annan gryta när köttet är färdigt. Rör ut mjölet i smöret och fräs lätt i några minuter utan att bränna eller bryna.
  8. Sila ner buljongen från köttkoket direkt i grytan med redningen. Plocka undan köttet och släng resten som du silade bort.
  9. Koka upp så att redningen sväller lite.
  10. Häll i grädde, dillfrö och kött.
  11. Rör ut ättikspriten i sockret. Skeda ner en tesked i taget av blandningen i grytan tills du fått rätt styrka på syrligheten. Förmodligen går inte allt åt.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Rör ner den finhackad dill och låt grytan sjuda några minuter.

Servering

  1. Servera grytan med kokta morötter, kokt purjolök och brynt potatis.