Anettes clamchowder

Anettes clamchowder
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Anettes clamchowder

19 ingredienser

Clamchowder är en amerikansk tjock soppa, nästan på gränsen till en gryta. Den kan vara antingen tomat- eller mjölkbaserad, men innehåller alltid någon sorts musslor eller fisk. Detta är en klassiker i det amerikanska köket, och alla clamchowderälskande amerikaner har sitt eget lilla recept. Anette är en svensk clamchowderälskare och detta är hennes variant.

Ingredienser

  • 4 skivor bacon
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 bakpotatis, riven
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • En klick smör
  • musselspad
  • en skvätt vatten
  • 2 lagerblad
  • En nypa torkad timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 röd paprika, liten, finhackad
  • 1-3 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar

Till servering

  • varmrökt lax
  • musslor
  • persilja

Gör så här

  1. Börja med att fräsa bacon, lök, potatisrasp och selleri i en liten klick smör. Stek inte tills det blir brunt utan bara så att allt blir mjukt och följsamt.
  2. Häll av fettet och på med musselspad och kokande vatten (värm innan i vattenkokaren så går det fort!).
  3. Låt det hela bli varmt och tillsätt sedan lagerblad, timjan, vin, grädde, mjölk och paprika.
  4. Låt det koka tills potatisen släppt ifrån sig sin stärkelse och soppan har blivit tjock. Det tar 10–15 minuter. Om du tycker att soppan blivit för tjock, späd med lite mjölk.
  5. Smaka av med pepparrot, salt och peppar och servera sedan rykande het med laxbitar, musslor (antingen på burk, eller såna du kokat själv) och finhackad persilja.