Två sorters eclair - en klassisk fylld med mörk chokladkräm toppad med vit choklad och färgat strössel samt en discovariant fylld med kolakräm toppad med karamelliserade popcorn.
Ingredienser
stycken
Eclair
1,25 dl vatten
1,25 dl mjölk
125 g smör
0,51 tsk salt
0,5 msk strösocker
2 dl vetemjöl
5 ägg
Chokladfyllning (klassisk)
2 dl grädde, till chokladen
200 g mörk choklad, hackad
1 dl grädde, att vispa
Dulce de leche-fyllning (Disco)
100 g smör, rumsvarmt
1 burk dulce de leche
0,5 dl grädde
Garnering
200 g mörk choklad, smält
100 g vit bakchoklad, smält
popcorn, karamelliserade (se tips)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft..
Smält smöret i en kastrull
Blanda i socker, mjölk, salt och vatten. Låt det koka upp.
Lägg till mjölet och blanda kraftigt med en träslev, det kommer bli torrt.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
Lägg över smeten i en spritspåse och spritsa ut längder, ca 10 cm långa på ett bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter, se till att de är genomgräddade annars sjunker de ihop.
När bakelserna är klara och har svalnat helt, fyll på med fyllning från underdelen (gör ett jack/snitt med en kniv) av kakan med en sprits.
Chokladfyllning
Smält chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt grädden och rör till en jämn blandning. Häll över i en annan bunke och låt svalna.
Vispa grädden fluffig.
När chokladblandningen svalnat, tillsätt den vispade grädde och vänd runt. Lägg i en spritspåse med tyll. Lägg i kylen.
Fyll hälften av eclairerna med chokladkrämen.
Dulce de leche-fyllning
Blanda ihop fyllningen med handvisp.
Lägg i en spritspåse med en smal tyll. Fyll de resterande eclairerna med krämen.
Garnering
Lägg den smälta mörka chokladen i en djup tallrik. Doppa eclairernas ovansida i chokladen. Toppa discovarianten med popcorn. Och ringla smält vit choklad och strö färgat strössel över den med chokladfyllning.