Domoda - Gambiansk jordnötsgryta med kyckling och sötpotatis

Domoda - Gambiansk jordnötsgryta med kyckling och sötpotatis
Foto: Helén Pe
khadija mahmoud profilbild
khadija mahmoud profilbild

Domoda - Gambiansk jordnötsgryta med kyckling och sötpotatis

29 ingredienser

En ljuvligt god gryta som man på traditionellt vis lagar med kyckling eller kött i jordnötssås. Här lagar jag kycklingen, såsen och sötpotatisen separat eftersom barnen tycker om att kunna se de olika ingredienserna var för sig.

Ingredienser

portioner
  • 700 g kycklingfilé
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Marinad

  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 citron, saften
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk olja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Ugnsbakad sötpotatis

  • 500 g sötpotatis
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Jordnötssås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Börja med att blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Skär kycklingen i munsbitar, lägg ner dem i marinaden och låt stå i kylen i 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala sötpotatisen och skär den i bitar. Lägg ut bitarna på en plåt och ringla olivolja över. Krydda med salt, peppar och timjan.
  4. Baka sötpotatisen i ugnen i 25 minuter.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök till jordnötssåsen. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök i 2 minuter.
  6. Blanda i kryddor, smulad buljongtärning, jordnötssmör, kokosmjölk, tomatpuré och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt puttra i 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek kycklingen i smör och olja i en stekpanna tills den är genomstekt, det tar cirka 5 minuter.
  8. Servera kycklingen tillsammans med den ugnsbakade sötpotatisen och jordnötssåsen.