Donals Shepherd’s pie

koket.se
Donals Shepherd’s pie
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Donals Shepherd’s pie

17 ingredienser

3 h 30 min

Donal Skehans bästa recept på klassikern Shepherd’s pie - gjord på långkokt lammlägg och luftigt potatismos. Älskad av hela familjen.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttfärssås

  • 2 msk olivolja
  • 4 lammlägg
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 3 klyftor vitlök
  • 6 timjankvistar
  • 750 ml kycklingbuljong (utspädd)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk worcestersås
  • 2 msk ketchup

Potatismos

  • 800 g potatis
  • 75 g smör
  • 100 g vispgrädde
  • 1 äggula
  • 6 salladslökar
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Värm hälften av olivoljan i en gryta på medelhög värme. Krydda lamläggen med salt och peppar, bryn runt om och lyft ur grytan.
  2. Skala och hacka lök och morötter. Skiva vitlök tunt. Tillsätt resterande olivolja i grytan och stek lök och morötter tills de blivit mjuka, ca 5-6 minuter. Tillsätt vitlök och timjan och fortsätt steka 1-2 minuter.
  3. Lägg tillbaka lammläggen i grytan och tillsätt buljong, tomatpuré, worcestersås och ketchup. Rör tills allt blandats väl, salta och peppra.
  4. Koka upp såsen och sänk sedan värmen. Låt sjuda täckt till hälften av ett lock i 2,5 timmar. Vänd lammet några gånger under tiden.
  5. Gör under tiden potatismoset. Skala och tärna potatisen, lägg i en kastrull med kallt, saltat vatten. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter tills potatisen är mjuk.
  6. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen på låg värme så att den ångar av och torkar. Ta bort från värmen och tillsätt sedan smör, grädde och äggula. Använd en potatisstomp för att mosa potatisen tills den är len och krämig.
  7. Strimla salladslöken och rör ner i moset. Salta och peppra efter smak.
  8. Värm ugnen till 180 grader.
  9. När lammet är mört, ta bort köttet från benen och dra isär med en gaffel. Häll såsen i en ugnsfast form. Toppa med moset, krydda med svartpeppar och grädda i ugnen ca 25 minuter tills pajen är gyllenbrun och köttet bubblar upp runt kanterna.