Dragonbiffar med gräddsås och potatismos

POPULÄRT
koket.se
Dragonbiffar med gräddsås och potatismos
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Dragonbiffar med gräddsås och potatismos

26 ingredienser

45 min

Svensk comfort food när den är som bäst - saftiga färsbiffar på blandfärs med smak av dragon serverad med krämig gräddsås, ett fluffigt potatismos och rårörda lingon.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 gul lök, riven
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 0,5-1 dl vispgrädde (el matlagningsgrädde)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gräddsås

  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk koncentrerad oxfond
  • 1-2 tsk dijonsenap
  • 3-4 droppar kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • sky från biffarna

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde (el matlagningsgrädde)
  • 2 krm vitpeppar
  • salt

Till servering

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Skala och riv lök och vitlök ned i en bunke.
  2. Tillsätt ägg, dijonsenap, rivet citronskal, salt, peppar och hälften av grädden. Rör ihop.
  3. Vänd i blandfärsen och rör till en fin färs. Tillsätt mer grädde successivt till önskad konsistens. Forma biffar och lägg på ett fat.
  4. Stek biffarna i en stekpanna med smör ca 3 minuter per sida, salta och peppra. Lägg sedan ned i den färdiga gräddsåsen.

Gräddsås

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa i grädde. Låt puttra ihop.
  2. Tillsätt oxfond, dijonsenap och några droppar kinesisk soja. Tillsätt även skyn från pannan där biffarna har stekts. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Potatismos

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Värm upp smör, mjölk och grädde i en kastrull.
  3. Häll av potatisen och pressa den med potatispress ned i en bunke.
  4. Tillsätt gräddmjölken successivt och smaka av moset med nymalen vitpeppar och salt.
  5. Servera biffarna med mos, gräddsås och rårörda lingon.

Glöm inte att källsortera ditt matavfall till återvinning och njut av dina goda färsbiffar med gräddsås och mos!