Drip cake med choklad, maräng och jordgubbar

Drip cake med choklad, maräng och jordgubbar
Foto: TV4

Drip cake med choklad, maräng och jordgubbar

Av: Leticia Johnsson, Shereen Saouk

Från: Det stora tårtslaget

30 ingredienser

I avsnitt 5 av Det stora tårtslaget fick deltagarna skapa varandras tårtor. Shereen gjorde Leticias tårta och här är resultatet!

Ingredienser

Botten

  • 6 dl kakao
  • 840 g vetemjöl [14 dl]
  • 1200 g strösocker [14 dl]
  • 6 tsk bikarbonat
  • 3 tsk bakpulver
  • 8 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk salt
  • 8 ägg (stora)
  • 6 dl vatten, varmt
  • 6 dl mjölk
  • 12 msk olja
  • 1 tsk vinäger

Chokladganache med jordgubbar

  • 16 dl grädde
  • 1000 g choklad
  • 60 g frystorkade jordgubbar

Infuktning

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker [90 g]
  • 3 msk jordgubbsessens

Marängsmörkräm

  • 10 äggvitor
  • 5,5 dl strösocker [ca 490 g]
  • 625 g smör
  • 1 msk vaniljextrakt
  • rosa färg

Maränger

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker [180 g]

Chokladdoppade jordgubbar

  • 200 g mörk choklad
  • 500 g färska jordgubbar
  • strössel

Montering

  • candy melts
  • glasstrut

Gör så här

Botten

  1. Sikta alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt ägg, vatten, mjölk, olja, vinäger och vispa lätt tills allt är väl blandat.
  2. Klä bakformar med bakplåtspapper i botten och använd ett decilitermått för att fylla alla tårtformar med lika mycket smet – ca 1,5 cm tjockt. Baka även en extra botten för att göra en glasskula på toppen.
  3. Gräddas i 180 grader ca 15 min.

Fyllning

  1. Värm upp grädde. Hacka upp chokladen och ha i en
  2. skål, häll över grädden och låt stå 2 min och rör om ordentligt. Låt stå i kyl över natten.
  3. När ganachen har svalnat tillsätter man frystorkade jordgubbar och vispar till en fluffig ganache.

Infuktning

  1. Koka upp vatten, socker och essence i några minuter och ställ åt sidan

Marängsmörkräm

  1. Värm upp äggvita och socker över vattenbad i en ren bunke – helst i glas eller metall. När sockerkristallerna har smält, vispa äggviteblandningen till en fluffig maräng på medelhastighet.
  2. Tillsätt lite rosa färg och vaniljextrakt. Sänk till låg hastighet och tillsätt rumstempererat smör i omgångar tills det blir en krämig marängsmörkräm.

Maränger

  1. Vispa upp maränger genom att blanda äggvita och socker över vattenbad tills sockerkristallerna har smält. Vispa sedan tills marängen blir vit och fluffig och har svalnat. Spritsa lite olika maränger på bakplåtspapper och ställ i ugn på ca 100 grader i 1-2 timmar.

Chokladdoppade jordgubbar

  1. Smält choklad och doppa jordgubbarna i chokladen, dekorera med lite strössel.

Montering av tårta

  1. Fukta in varje botten men jordgubbsinfuktningen och fyll sedan med den vispade ganachen. Repetera i alla 3 tårtorna.
  2. Täck tårtorna med den rosa marängsmörkrämen och ställ i kyl.
  3. Stapla tårtorna på varandra och smält candy melts. Vänta tills candy meltsen har svalnat men inte stelnat.
  4. Blanda extra botten med lite vispad ganache och forma till en rund boll som ska föreställa glasskulan. Placera bollen på toppen.
  5. Spritsa ut candy melts över bollen tills det rinner ner över sidorna och spritsa candy melts mellan våningarna.
  6. Dekorera sedan med glasstrut, jordgubbar och maränger.