Precis som namnet säger så är det här en riktig drömpaj med rabarber, ett knaprigt smul med kardemumma och massor av söta jordgubbar. Smakar umtärkt tillsammans med den hemgjorda vaniljsåsen.
1 dl strösocker, till att blanda med den kokta rabarbern
2 msk majsstärkelse
500 g jordgubbar
Kardemummasmul
2 tsk kardemummakärnor
50 g smör
1 dl vetemjöl
4 msk strösocker
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
Gör så här
Mördeg
Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller en skål.
Tillsätt smöret i bitar och kör eller finfördela alltsammans med fingertopparna.
Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24–26 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Fyllning
Skiva rabarbern tunt och blanda den med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls.
Kardemummasmul
Finstöt kardemumman i en mortel eller mal kardemumman i en kryddkvarn. Smält smöret och blanda ner vetemjöl, socker och kardemumma.
Skapa lock till pajen. Kavla ut resterande deg, stansa ut blommor som du försiktigt lyfter åt sidan.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-12 minuter.
Häll av vätskan från rabarbern. Blanda på nytt rabarbern med 1 dl socker och majsstärkelse. Fördela rabarbern i det förgräddade pajskalet. Finfördela smulet över rabarbern. Fördela sedan deg-blommorna i mitten av pajen, i ett fint mönster.
Grädda 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
Dekorera sedan pajen med skivade jordgubbar i en cirkel.
Vaniljsås
Häll mjölken och grädden i en kastrull.
Snitta vaniljstången och skrapa ner kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp och låt koka ett par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta på svag värme, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig. Kyl såsen.